Een auto huren voor langdurig eigen gebruik is niet meer van deze tijd. Zeker niet voor particulieren. Voor bedrijven, waarbij verschillende personeelsleden gebruik maken van het voertuig, kan het in sommige gevallen nog een goede optie zijn.

Waarom huren als je voor een minder bedrag kan kopen

Heb je een redelijk en stabiel inkomen, dan kom je vrijwel zeker in aanmerking voor een volledige financiering voor de aankoop van een splinternieuwe auto. Dit kan bij een bank of bij een garagehouder. Met een complete autolening wordt het volledig aankoopbedrag van de auto gedekt. Vaak genoeg worden ook nog de kosten voor de verzekering in het leenbedrag meegenomen. Je hebt op deze manier, net als bij huren, geen eigen kapitaal nodig om over een goede auto te beschikken. Het bedrag dat je maandelijks zal aflossen op de autolening zal zeker minder zijn dan het bedrag dat je per maand voor een huurauto zou betalen.

Voordelen van kopen met financiering

De auto is je eigendom en staat op je naam. Banken gebruiken het voertuig al lang niet meer als onderpand voor een autolening.

Lagere maandelijkse kosten. Vanwege de lage rente op autoleningen (JKP tussen 3% en 5%) en de wat langere looptijden kan het maandelijks aflossingsbedrag redelijk laag uitvallen. Indien je bijvoorbeeld een splinternieuwe Opel Astra van 18.000 euro koopt en de lening in vier jaar terug betaalt zal je elke maand ongeveer 400 euro aflossen.

Na de aflossingstermijn van de autolening heb je in principe geen maandelijkse uitgaven meer. Je kan even een financiële rustpauze nemen. Je kan ook beslissen om direct een nieuw model Opel Astra aan te schaffen. De restwaarde van de eerste Astra (vb. 7000 euro) kan je gebruiken bij de nieuwe financieringsovereenkomst met de bank. Je zal in dit geval bij de tweede autolening slecht 11.000 euro hoeven te lenen. De maandelijkse aflossing wordt dan ongeveer 250 euro. Je kan een simulatie autolening uitvoeren via geldbank.be.

Een huurauto heeft als voordeel dat regulier onderhoud en reparaties voor rekening van de verhuurder zijn. Maar als je om de vier tot vijf jaar een nieuwe wagen koopt zul je ook nauwelijks kosten op het voertuig hebben. Zelfs Japanse en Koreaanse auto’s vertonen in de eerste vijf jaren geen grote mankementen. Met een volledige financiering rijdt je voor minder geld ook continu in een haast nieuwe auto.

Auto huren of kopen?
Getagd op: